[IMAGE]

Witte Berner Sennenhonden.....

Sinds we in 2000 naar Amerika naar de Berner Sennen kampioensshow zijn geweest verzamelen we informatie over "Berner Sennenhonden die wit worden". Die bestaan natuurlijk niet maar we komen wel regelmatig Berner sennenhonden waarvan de vacht langzaam van zwart naar grijs muteert. Eigenlijk gaat de zwarte kleur dus over naar grijs (zoals bij mensen die ouder worden) en blijft de kleur wit gewoon wit en het bruin blijft ook gewoon bruin. I shet een auto-immun ziekte? is het een stsress gerelateerde aandoening? Is het .... we weten het niet. Veel mensen denken aan Vitiligo.Maar ook dat is zeker niet 100% omdat het bij honden niet vleksgewijs verandert.

Op hondenpage vind je een beschrijving:
Vitiligo is een auto-immuunaandoening die wordt veroorzaakt doordat het afweerstelsel de pigmentcellen (= melanocyten) in de huid en slijmvliezen vernietigt. Er ontstaan dan witte maculae, vooral op neus, lippen en oogranden. Deze aandoening openbaart zich meestal bij jonge honden. Bij helder weer, zowel in de zomer als in de winter, kan de ongepigmenteerde huid ernstig verbranden. Insmeren met sunblock is dus aangewezen.
Of deze aandoening al dan niet erfelijk is, staat nog niet vast. In bepaalde rassen zoals de golden retriever, maar dan voornamelijk bepaalde lijnen, blijkt de ziekte terug te komen. Bij andere rassen ontstaat er een enkel geval. Het blijkt dat bij de enkele gevallen de ziekte meestal uitgelokt wordt door stress situaties (zowel mentaal als fysische) bvb vaccinaties, bevallingen, na ongeval of operatie, ...
Meestal kleuren de ongekleurde pigmentvlekken niet terug in. Bij andere gevallen kleuren de vlekken wel terug in, meestal seizoensgebonden.
Een middel tegen de aandoening bestaat nog niet daar er nog niet genoeg over is gekend.
(bron: https://www.hondenpage.com/honden-encyclopedie/wid_377-Vitiligo..php )

Je ziet op onderstaande foto's dat het grijs worden bijvoorbeeld niet per definitie begint bij de oogranden. Dus wat is het? Wie het weet mag het zeggen :)

 Bij de Barking Bunch verzamelen we foto's van dit fenomeen. Dus heb je ook een grijs wordende Berner Sennen en wil je dat delen, kijk dan op onderstaande pagina en mail foto's en het levensverhaal (info@BarkingBunch.nl ).

Hieronder kun je een aantal honden zien die zo'n kleurverandering ondergaan hebben met hun verhaal en daaronder een artikel over dit fenomeen dat we schreven voor het hondenblad "Onze Hond". 


Dit is Bo van de familie Louwers. Angela schrijft ons:


Bij de foto’s zitten er tussen met dat ze nog 4 weken is, en toen ze 11 weken was en bij ons kwam wonen en een paar van het dagelijks leven in het gezin. Nu is ze inmiddels 11.5 jaar jong!! Betere gezinshonden zijn er niet.


En Bo heeft bij de hondentraining geleerd tegen vuurwerk te kunnen maar toen ze een jaar of 3 was heeft iemand een rotje onder haar gegooid bij het wandelen. Angst sindsdien dus met oud en nieuw zitten we in bad te bubbelen (beetje herrie) en ligt ze tegen het bad aan dicht bij ons en verder de hele dag te trillen.

Ze is ook een keer een nacht kwijt geweest. Onder het hardlopen met mijn man is ze achter een konijn aangegaan en konden we haar niet meer terugvinden. Overal aangebeld e.d. maar nada niets. Op de plek waar we altijd de auto in het bos parkeerden hebben we toen haar spulletjes en water en eten neergelegd in de hoop dat ze daar naar terug kwam en we haar alsnog terug konden vinden voor ze daar ergens onder een auto zou komen. Is gelukt, ’s morgens zat ze er. Dat was in 2012. Daar hebben we eigenlijk allemaal wel een trauma aan overgehouden maar het verkleuren is pas jaren later gekomen.

Het kan ook zijn van een netvliesontsteking. Om die tegen te gaan moesten we 2 x per dag zalf in haar oogje smeren, dus ik haar hoofd in de houtgreep en mijn man deed het zachtjes in haar oog. Dat moest gedurende behoorlijk wat weken en ik kan me voorstellen dat dat ook een trauma opgeleverd heeft.
Dit is de stand van zaken, behoorlijk wit is het niet:


Lieve groet,

Angela Louwers

 

 


In 2013 kwamen we Mike tegen van de Fam. Bernaert. Hij is ook aan het veranderen en dat zonder kleurshampoo. Kijk maar hoe dat het proces voortzet:

Dit is Mike in maart 2013: niets aan de hand zoals je ziet. Hij is in blakende conditie

Maar anderhalf jaar later zien we Mike in een soort " Make over". Een ander kapsel lijkt het wel, niet lelijk maar onverklaarbaar dat zijn vacht het pigment verliest.

 

 

De onderstaande foto's zijn van januari 2015:


En dit is Gabor in Duitsland

Kijk voor meer informatie op de website: http://www.polar-chat.de/hunde/topic/44723-autoimmunerkrankung/


En nu Figaro 4 jaar jong, he is wit aan het worden sinds 2013 (FABIENNE, FRANCE)

 


In 2009 hebben we er al eens een verhaaltje over geschreven in het tijdschrift "Onze Hond", lees maar eens verder als je interesse hebt....


Tekst: Peter van Kollenburg
Fotografie: Jose de Bresser, The Barking Bunch

 

Een speling van de natuur?

Hoe een gewone Berner Sennen van aftekening veranderde (gepubliceerd in "Onze Hond", februari 2009)

                                    

Bora toen ze nog wat jonger was


Het kan soms raar lopen. Heb je 8 jaar lang een pracht van een Berner Sennenhond, gaat ze plotsklaps van aftekening veranderen. Dat gebeurde bij Bora van de familie van Swol. Bora was een perfect afgetekende Berner Sennen, voor het grootste deel van haar leven dan. Vorig jaar (2008) kreeg ze een maagkanteling. Door snel ingrijpen van eigenaar en dierenarts werd haar leven gered. Wel lag ze met een hartslag van ver boven de 200 een hele tijd in coma. Maar ze herstelde voorspoedig en ze was weer snel de vrolijke Bora van voor haar maagkanteling. Één ding begon echter te veranderen: haar aftekening. Bora werd grijs op haar hoofd. Je zou zeggen: met 9 jaar kan dat ook. Maar het grijs bleek wit te zijn en de witte aftekening trok steeds verder richting nek, en later richting rug. Het blijkt dat ook het pigment uit de huid helemaal wegtrekt. Onder het witte haar zit een roze huid, onder het zwarte haar zit een (donker) grijze huid.

                                            


Oorzaak
In de kynologie zijn natuurlijke oorzaken van grijs worden bekend. Verschillende rassen hebben een genetisch bepaalde eigenschap die er voor zorgt dat de zwart geboren puppies in het eerste jaar grijs worden. Denk bijvoorbeeld aan de Old English Sheepdog die van zwart-wit als pup vergrijst naar mooi blauw-grijs of zelfs grijswit. Bij een Berner Sennen is deze eigenschap echter nooit waar genomen.
We kennen in de wereld van bekende personen ook wel van dit soort veranderingen. De meest bekende is Fabrizio Ravanelli. Deze Italiaanse voetballer werd in zeer korte tijd helemaal grijs. Het kan natuurlijk nog erger: Pierluigi Collina, de Italiaanse voetbalscheidsrechter, werd ineens kaal. Dit door een zenuwencrisis vanwege een verbroken liefde. Beide gevallen werden door doctoren onderzocht en ze stelde vast dat stress de oorzaak was van de verandering.


 

Één ander Berner Sennen geval
In 2000 waren we op een specialty show in Amerika. We zaten te kijken bij de keuringen van de Berner Sennenhonden toen ons oog viel op een heel mooie witte hond aan de kant van de showring. Allie, zo was de naam van deze zeldzame witte Berner, was als pup een mooie normale Berner Sennenhond. Ondy Hildre had deze pup uit het nest gekozen om er mee te showen en te fokken. Alles ging goed. Ze werd Amerikaans kampioen en heupen, ellebogen en ogen werden goedgekeurd zodat er mee gefokt kon worden. Ondy kon haar geluk niet op toen Allie op tweejarige leeftijd haar eerste nest kreeg: 4 gezonde puppies. Maar 6 maanden later begon de verandering: op haar kop werd Allie steeds witter. Binnen een jaar was haar mooie zwarte vacht veranderd in bijna spierwit. Alleen de bruine aftekening bleef! (Klik HIER voor dat artikel)

                                                                                  

Zo lijkt het dus nu ook met Bora te gaan. Zij is dus nummer twee in de wereld die dit overkomt. In het geval van Allie kwamen alle doktoren tot dezelfde conclusie: Allie is een energieke Berner Sennenhond zonder ziektesymptomen. De enige reden die men kon bedenken was stress. Hoogstwaarschijnlijk veroorzaakt door het nest wat ze gehad heeft. Als stress de oorzaak is van de kleurverandering dan moet dat in het geval van Bora de stress van de maagkanteling zijn geweest.
Als iemand ook zo iets heeft meegemaakt met zijn hond, oorzaken weet van deze specifieke vergrijzing of oplossingen weet om het tegen te gaan dan zouden de eigenaren van Bora dat graag horen (mail even via info@BarkingBunch.nl).

Fam van Swol en fokker Mariek Hak en Bora natuurlijk!



REACTIE:

Naar aanleiding van uw verhaal in onze hond van februari 2009 wil ik graag reageren. Mijn Berner Sennenhond Buddy was een mooie hond. Hij is zelfs derde geworden bij de kk-match in 2004 in Zwolle.Ook hij wordt wit/grijs. Het begon twee jaar geleden met een netvliesontsteking aan zijn ogen. De oogarts vroeg toen aan ons of hij ergens witte plekjes had op zijn lichaam,omdat een bepaalde ziekte ( genaamd: vogt-koyanagi-harada syndroom) vaak met een netvliesontsteking te maken heeft. Op dat moment moesten wij ontkennend antwoorden. Na een paar maanden begon hij inderdaad witte puntjes aan zijn oren te krijgen en hebben we hem laten testen bij een dermatoloog op die ziekte. Hij bleek dus deze ziekte te hebben. Dat houdt in dat hij pigmentverlies heeft over zijn hele lichaam. Op het ogenblik is hij al behoorlijk wit geworden en de bruine kleuren op zijn poten vervagen en zelfs zijn neus,voetzooltjes,en de randen rondom zijn ogen en lippen zijn rose geworden ipv zwart .Verder is hij een goede energieke gezonden hond van nu bijna 6 jaar. Wij vinden het jammer dat er niet meer over deze ziekte bekend is bij de Berners, terwijl het toch wel vaker bij Berners voorkomt vertelde de oogarts. Ik weet niet of Bora deze ziekte heeft want ze ziet er toch iets anders uit dan onze Buddy. Bora heeft nog wel zwart op haar neus en rondom haar ogen en lippen. Zie bijgevoegde foto. Graag zouden wij ook willen weten of er meer berners zijn met deze ziekte. met vriendelijke groeten,

Het lijkt mij wel een goed idee om het verhaal op uw site zetten,misschien zijn er wel meer berners met deze ziekte.

ZO0was Buddy    Zo is Buddy nu (2009)

 Ik heb hier wat meer gegevens over mijn berner Buddy: Zijn stamboomnaam is: Aron Buddy Vom Meddo See( NHSB 2443997)
zijn moeder is: Anncha vd Boederieeje en zijn vader is: Xavier Du Bois Bernois, zijn geboorte datum is: 13 maart 2003

Kees en Irene Krul, email: ireenie@hotmail.com


En deze hond zagen we in 2000 op de Kampioensclubmatch in Amerika (Cally) die ook de eerste 4 jaar van haar leven normaal getekend was en zelfs een nestje gehad heeft:


Heb je ook een Berner die dit heeft: mail ons een foto en we zetten die op de pagina erbij!